Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Politieke twijfel over tracé randweg BoekelPolitieke twijfel over tracé randweg

BOEKEL: De Boekelse politiek twijfelt nog over het tracé van de randweg. Dat bleek woensdag 1 juli tijdens een vergadering van de commissie Grondgebiedzaken. Voorafgaand aan de vergadering leken de leden het nog met het door het college aangewezen voorkeursalternatief eens te zijn, maar na het horen van bezwaarmakers ontstond er twijfel over de keuze.

Geplaatst op 07-juli-2009 | 15:32 | Gewijzigd op: 07 juli 2009 | 15:32

In een milieueffectrapport/tracéstudie wijst het bureau Megaborn een meest milieuvriendelijk alternatief aan. Het college wilde deze mogelijkheid (alternatief 2a) tot voorkeursalternatief bestempelen. Het tracé loopt door de buurtschappen Zandhoek, Kiesbeemd en Koesmacht.

Buurtschappen
Dat was tegen het zere been van nogal wat bewoners van die buurtschappen. Een aantal van hen krijgt mogelijk een weg voor de deur, anderen moeten huis en haard verlaten om plaats te maken voor de weg. Bovendien valt de structuur van de buurtschappen uit elkaar, zo lieten ze in enkele inspraakreacties voorafgaand aan de vergadering weten. Verschillende buurtbewoners wezen erop dat een ander alternatief (2b) milieutechnisch gezien nauwelijks onder doet voor de voorkeursvariant van het college. Het is weliswaar 400 meter langer, maar het loopt vooral over landbouwgrond.

Emotionele aspecten
De politici vonden dat de omwonenden wel een punt hadden. ,,De emotionele aspecten zijn niet onderzocht”, besefte DOP-lid Jan Oerlemans. Hij wilde de beslissing aanvankelijk uitstellen tot de eerste raadsvergadering na de vakantie, om zo de tijd te hebben alle stukken nog eens te bestuderen. Wat Boekel’s Welzijn betreft zou uitstel zelfs nog langer mogen duren.

Aan 't werk
Wethouder Ketelaars voelde echter weinig voor uitstel. In de eerste plaats gaan tekenaars toch aan het werk. Ze moeten wel een duidelijke opdracht krijgen. Bovendien zit het schema zo in elkaar, dat een definitief besluit over het tracé in februari kan vallen. Dat is nog net in deze raadsperiode. Elk uitstel betekent dat een volgende raad de beslissing moet nemen. DOP, gesteund door Boekel’s Welzijn, kwam met het idee om dan te beslissen dat het in ieder geval 2a of 2b wordt. Dan kunnen de tekenaars aan het werk, zodat er zo weinig mogelijk vertraging is. Na de vakantie kan de raad dan alsnog een voorkeur geven. Bovendien had de DOP er geen probleem mee als de weg een verkiezingsitem wordt.

Bezwaarmakers
In ieder geval krijgen de politici voor de raadsvergadering van 16 juli zoveel mogelijk ins en outs van het andere alternatief te horen, zodat ze een afgewogen keus kunnen maken. Het CDA wees erop dat er ongetwijfeld ook bezwaarmakers zijn tegen de voorkeursvariant van de omwonenden. Die lieten zich voor de vergadering niet horen. De christendemocraten vroegen hen alsnog hun visie te geven.

Opbouw
Over de opbouw van de weg was de politiek niet bijster enthousiast. Het is de bedoeling dat er drie rotondes komen (ter hoogte van de weg naar Gemert, die naar Erp en die naar Boekel) en aan beide kanten parallelwegen. Veel slimmer zou het volgens de politiek zijn om een vierde rotonde bij bedrijventerrein De Vlonder te maken. Die zou de bereikbaarheid van ondernemingen vergroten en bovendien heel wat parallelwegen overbodig maken. De provincie is daar echter geen voorstander van. Al is de gemeente Boekel de trekker van het project, de randweg is uiteindelijk een provinciale weg en wordt ook vrijwel helemaal door Den Bosch betaald.

Foto: Het meest milieuvriendelijke alternatief

0 Reacties
Posted on 07 Jul 2009 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij