Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Boekel wil buurten sparen bij Randweg

 brabantsdagblad.jpg

MOBILlTEIT Keuze voor exact trace pas in februari 2010

Boekel wil buurten sparen bij Randweg

Boekel gaat bij de plannen voor de Randweg extra aandacht schenken aan het behoud van de buurten. Bovendien wordt niet alleen variant 2A ter inzage gelegd. Ook variant 2B wordt uitgewerkt en komt ter inzage voor de inwoners.

door Kees Backx

BOEKEL - Het Boekels college maak­te donderdagavond een 'knieval' voor de raad na kritiek op de Mi­lieu Effect Rapportage (MER) voor de tracestudie voor de Randweg. Het was met name Henri Willems van Gemeenschapsbelang Ven­horst die vond dat er me er moest worden geluisterd naar 'de stem van het volk'. Dat zou het draag­vlak voor de randweg alleen maar versterken. Volgens Willems werd in de MER alleen gekeken naar het milieuvriendelijkst tracé. "Dat is door B. en W. overgenomen. Wij vinden dat gekeken moet worden naar het mensvriendelijkst tracé. Er mogen geen buurtschappen doorsneden worden en er moet een rechtstreekse ontsluiting komen voor industrieterrein De Vlonder”, vond hij.

Willems kreeg steun van Ton van de Ven (DOP) en Jan van Duijnhoven (Boekels Welzijn). Het CDA liet bij monde van Peter van Lankvelt weten dat het onmogelijk is om geen buurtschappen de doorsnijden. Ook wethouder Peter Ketelaars dacht er zo over. "Je ontkomt er niet aan dat je belangen schaadt, welk tracé je ook kiest", zei hij. In antwoord op vragen van diverse raadsleden liet hij weten dat het combineren van meerdere trace's de zaak zou vertragen omdat dan een nieuwe MER moet worden opgesteld. Ketelaars slaagde er niet in de raad te overtuigen. De fracties verklaarden nadrukkelijk nu nog geen besluit te willen nemen over welk tracé precies gekozen moet worden. Dat doen ze wel in februari 2010. Ketelaars gaf aan daar wel mee te kunnen leven. Uiteindelijk werd de vergadering op verzoek van Ton van de Ven een kwartier geschorst voor overleg.

Daarna gaf burgemeester Pierre Bos aan dat wat het college betrof het vaststellen van het meest milieuvriendelijk tracé als voorkeurstracé uit het raadsbesluit zou worden geschrapt. Ook komt er zoals gezegd extra aandacht voor het behoud van buurtschappen en komt er een 'adequate' ontsluiting van het in­dustrieterrein De Vlonder aldus Bos. Henri Willems wilde van de wethouder horen dat met adequaat 'rechtstreeks' werd bedoeld. Maar die liet zich niet uit de tent lokken. De discussie trok ruim honderd belangstellenden: de raadszaal en de hal van het gemeentehuis waren te klein om iedereen een plaatsje te geven, het publiek stond zelfs in de deuropening. Jan van Duijnhoven (Boekels Wel­zijn) bracht de discussie terug tot zijn ware proportie: "Wij kiezen straks het tracé. Maar dat betekent nog niet dat de randweg er komt. Volgens mij beslist dat de provincie. Die betaalt hem ook voor negentig procent." Wethouder Ketelaars kon weinig anders dan hem gelijk geven. "Maar als de provincie hem niet maakt, kunnen we dat altijd nog zelf doen", zei hij. "Als u er tenminste krediet voor beschikbaar stelt", liet hij er snel op volgen.

0 Reacties
Posted on 18 Jul 2009 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij