Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Weinig steun voor extra onderzoek noodzaak randweg

gemerts_nieuwsblad.jpg

Weinig steun voor extra onderzoek noodzaak randweg

BOEKEL - De nieuwe actiegroep 'Boekel heeft deze randweg nu niet nodig' lijkt zijn zin niet te krijgen. Een ruime meerderheid van de Boekelse politiek wil gewoon door met de weg en ziet het nut van een extra onafhankelijk onderzoek naar het nut en noodzaak van de weg, waarom de actiegroep vraagt, niet in. Alleen de VVD pleitte in de vergadering van de commissie Grondgebiedzaken sterk voor nieuw onderzoek.

Door Wim Poeh

Toon Wassenberg van de actiegroep had even daarvoor een pleidooi gehouden voor het nieuwe onderzoek. In zijn ogen zijn het nut en de noodzaak van de weg helemaal niet aangetoond: de onderzoeken zijn volgens hem verouderd en bovendien vaak betaald door de gemeente Boekel. De randweg verpest volgens hem het buitengebied, maar lost voor de kern niets op. Wassenberg beloofde de uitkomst van zo'n eventueel onderzoek serieus te nemen. "Boekel creëert een oplossing voor een probleem dat er niet is", stelde Bert Wezenberg, die actief is voor de VVD, maar insprak als burger. De meeste commissieleden zagen niets in nieuwe tellingen en berekeningen en hebben wel vertrouwen in de voorliggende cijfers en talloze onderzoeken.

Ook CDA'er Peter van Lankvelt had dat vertrouwen. Toch ziet hij wel tets positiefs in het idee. "Als het niet zorgt voor vertraging en het kan bijdragen aan meer draagvlak, zie ik niet in wat het bezwaar is", stelde hij. VVD'er Toon Biemans was voor onderzoek en tegen de randweg. "Hoe kun je zo stellig tegen zijn als je vindt dat er meer onderzoek moet komen?", vroeg Ton van de Ven (DOP) zich af.Partijen als Boekel's Welzijn, GBV en de DOP wezen erop dat het idee van een randweg niet in eerste instantie uit de Boekelse koker komt. De provincie heeft ervoor gekozen de N605, de weg van Gemert naar Uden dus, aan te wijzen als een gebiedsontsluitende weg, waaraan al­lerlei eisen verbonden zijn. Laat je zo'n weg door de kern lopen dan is er echt een probleem, want het verkeer moet door kunnen rijden. De bestaande, net aangepaste weg zou volgens wethouder Ted van de Loo dan opnieuw moeten worden gerenoveerd. Jan Rambags wees er namens het CDA nog op dat het uniek is dat de gemeente mee kan beslissen over het tracé van een provinciale weg. Meer vragen had zijn partij over het tracé, waar het woensdag in feite over ging. Begin dit jaar is al vastgesteld hoe het begin en het einde van de weg lopen, nu stond het stuk tussen Zandhoekse Loop en Lage Raam ter discussie. Het college kiest nu voor combivariant twee, betrekkelijk ver van de kern en ten westen van de Zandhoek en door het Goor. Eerder leek een tracé dichter bij de kern, door Zandhoek en ten oosten van het Goor de meest gekozen variant. De afgelopen tijd is er nog het nodige overleg geweest. De voorkeursvariant van het college trekt een kwart minder voertuigen, zo'n dertig procent van het verkeer dat nu door de Boekelse kom rijdt, gaat er straks omheen. Bij de variant dichter bij de kern is dat veertig procent. Het CDA was nog niet overtuigd van de noodzaak van die ommezwaai. De coalitiepartijen zijn dat wel. De verder van het dorp afgelegen variant scoort beter waar het gaat om cultuurhistorie, landschap, inpassing in de bestaande structuur en uit steden­bouwkundig oogpunt. Bovendien zijn de kosten lager omdat er minder woningen en stallen voor de weg moeten worden aangekocht.

 

 

0 Reacties
Posted on 05 Oct 2010 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij