Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Geen kentekenonderzoek randweg

gemerts_nieuwsblad.jpg 

Door Wim Poels

Al een jaar of tien praat de Boekelse politiek over een randweg, de vorige gemeenteraad vond unaniem dat er zo'n weg moet komen. Begin en eind van het tracé werden al vastgesteld. Maar onder invloed van de nieuwe actiegroep 'Boekel heeft deze randweg niet nodig' en politiek nieuwkomer VVD begint de discussie voor sommigen weer van voren af aan. De actiegroep heeft 375 handtekeningen verzameld van mensen die geloven dat de randweg helemaal niet nodig is en ook de VVD hangt dat standpunt voorlopig aan.

Volgens VVD'er Toon Biemans hoeft zo'n onderzoek niet duur te zijn (hij had zelf een offerte opgevraagd en kreeg een aanbod voor 2500 euro) en kan het naast de bestaande procedures worden uitgevoerd. "Mocht het onderzoek de noodzaak aantonen, dan houden wij in het vervolg hierover onze mond", beloofde hij.

De coalitiepartijen zagen niets in dat idee. Onderzoek is er immers al zoveel geweest en ze hebben daar ook vertrouwen in. Antoinette Heunks van de D.O.P. vreesde alleen meer onduidelijkheid bij de omwonenden, Jeanne van Eert en Rianette Timmers van GBV zagen de relevantie van zo'n onderzoek niet. De provincie heeft de N605 aangewezen als gebiedsontsluitende weg en dat betekent dat het verkeer om Boekel heen geleid moet worden. "En wat het onderzoek ook uitwijst, dat label verandert niet", betoogden ze.

Peter van Lankvelt zag namens het CDA wel wat in zo'n onderzoek. Hij was het niet eens met de stelling van D.O.P en Boekel's Welzijn dat zoiets onduidelijkheid zou veroorzaken, maar vond het juist belangrijk dat er een zo groot mogelijk draagvlak zou ontstaan. Het extra onderzoek zou dat kunnen vergroten. Hij ontkende dat er bij zijn partij enige twijfel over de noodzaak van de randweg zou zijn. Heunks zag het anders. Het draagvlak zou in haar ogen juist groter worden als het CDA onverkort achter de weg ging staan.

In feite vergaderde de raad helemaal niet over nut en noodzaak van de weg. Op de agenda stond het middelste deel van de weg, tussen Zandhoekse Loop en Lage Raam. Het college en de coalitiepartijen kiezen voor een variant ten westen van Zandhoek ten westen gepasseerd en wordt het buurtschap Het Goor doorsneden (combivariant 2). Die treft de minste inwoners en scoort beter op punten als landschap, behoud van cultuurhistorie en de inpasbaarheid in het landschap. Bovendien is ze waarschijnlijk goedkoper omdat er minder woningen en bedrijven moeten worden weggekocht. Op een punt scoort de weg minder. Omdat ze relatief ver van Boekel af ligt, trekt ze wat minder auto's. Voor het CDA was dat juist een belangrijk criterium. Daarom gaf die partij de voorkeur aan de zogenaamde variant 2 a: door het buurtschap Zandhoek en ten oosten van Het Goor. Die weg ligt dichter bij Boekel en trekt daarom meer verkeer.

De coalitiepartijen benadrukten dat ze de beslissing niet gemakkelijk vonden. "Je doet het nooit voor iedereen goed", dacht Timmers, terwijl Heunks zich verzette tegen het beeld dat de politiek de randweg zou willen doordrukken. "Waarom zouden we dat willen", vroeg ze zich af. "Overleg voeren met omwonenden kun je moeilijk doordrukken noemen." Ook na een oproep van de D.O.P. om eensgezindheid bleef het CDA tegen deze variant van de weg, terwijl de VVD tegen het voorstel stemde omdat ze de hele randweg niet ziet zitten.

0 Reacties
Posted on 19 Oct 2010 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij