Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Randweg Boekel heeft geen prioriteit voor provincie

gemerts_nieuwsblad.jpg

Randweg Boekel heeft geen prioriteit voor provincie

 

GEMERT - De Randweg Boekel lijkt er voorlopig niet te komen. Komomleidingen in Haps, Oudenbosch en Zundert hebben voor Gedeputeerde Staten (GS) een hogere prioriteit. In het Brabantse bestuursakkoord is afgesproken dat de drie grootste komproblemen in Brabant.

tussen 2012 en 2016 worden aangepakt. Als Provinciale Staten (PS) het voorstel van het provincie steunt moeten vijf gemeenten in de wachtkamer plaatsnemen, waaronder Boekel, Gemert en Erp.

 

Door Marcel Bosmans

 

Een deel van de plannen kan mogelijk in een later stadium alsnog gerealiseerd worden. Binnen het provinciale wegenprogramma is namelijk nog ruimte voor nieuwe projecten. Voor de komende vier jaar wordt daarvoor 10,4 miljoen euro opzijgezet en voor de vier jaar daarna 77 ,3 miljoen. Om de vijf lopende plannen voor randwegen en vijf andere voor wegreconstructies te kunnen realiseren is 180 miljoen euro nodig. Er is dus een tekort van 90 miljoen euro. GS willen daarom met de gemeenten in overleg om te kijken of er goedkopere oplossingen mogelijk zijn. Een gefaseerde aanpak of een hogere financiële bijdrage van derden is eveneens bespreekbaar voor het provinciebestuur.

 

Dat de weg om Oudenbosch er komt staat al langer vast. Dat is namelijk al vastgelegd in het bestuursakkoord dat de provinciale regeringspartijen CDA, SP en VVD hebben gesloten. De overige plannen voor komomleidingen zijn getoetst op kosten en oplossend vermogen, bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en draagvlak.

De laatste categorie is weer onderverdeeld in externe randvoorwaarden, bestuurlijke wenselijkheid en maatschappelijke wenselijkheid. Aan elk afzonderlijk criterium zijn punten of plusjes toegekend. Dat leidt tot totaalscores van 118 voor Zundert, 112 voor Haps, 82 voor achtereenvolgens Gemert, Boekel en Dorst, 78 voor Erp en 59 voor Rucphen. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de prioriteit.

 

De provincie concludeert dat de omvang van de problemen op het gebied van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in Boekel vergelijkbaar, maar minder ernstig van aard is dan in Haps en Zundert. Gedeputeerde Staten stelt bovendien dat er voor de

Randweg Boekel minder draagvlak is.

 

Opvallend genoeg is de wijze van toetsing en berekening niet verder onderbouwd en voor de leek ondoorgrondelijk. Het Gemerts Nieuwsblad heeft de provincie om een nadere uitleg gevraagd, maar die is er op het moment van schrijven nog niet gekomen.

De Boekelse wethouder Ted van de Loo zegt 'zwaar teleurgesteld' te zijn in het besluit van het provinciebestuur "Dit komt als een donderslag bij heldere hemel. We zijn er altijd van uitgegaan dat we bij de eerste drie zouden komen. We hebben dit project ingezet omdat de randweg Boekel nodig is voor de leefbaarheid in de dorpskern Nu Boekel niet bij de eerste tranche zit blijft de situatie nog langer onduidelijk. Dat is niet alleen vervelend voorde gemeente, maar ook voor de inwoners van het gebied. Die blijven nog langer in onzekerheid en dat is frustrerend."

 

Van de Loo vindt niet dat hem en zijn voorganger iets te verwijten valt. "We hebben ons huiswerk goed gedaan Om de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid in de dorpskern Boekel te kunnen vergroten is er veel tijd, energie en geld in de voorbereiding en in het creëren van draagvlakgestoken. De provincie gaat te makkelijk voorbij aan bestuurlijke afspraken.

Dat is zuur. Ieder overeenkomst gaat gepaard met ontbindende voorwaarden, maar feit is dat er gewoon contracten zijn gesloten die weinig aan de verbeelding overlaten."

 

Van de Loo kiest er vooralsnog niet voor om de juridische weg te bewandelen. "Boekel opteert voor een ander route en wil op korte termijn met GS om de tafel. Het college wil eerst van het provinciebestuur weten hoe het zover heeft kunnen komen en wat de vervolgstappen zijn. Een 'nee' wordt niet zonder meer geaccepteerd. Ik sluit ook niet uit dat er actie ondernomen wordt om Brabant op andere gedachten te brengen."

 

De provinciale commissie Mobiliteit en Financiën buigt zich op 14 oktober over de komproblemen.

 

 

1 Reacties
Posted on 04 Oct 2011 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Door Harrie van de Rijt op 12 Oct 2011 08:25 pm
Gelukkig, met dit besluit heeft GS een verstandig besluit genomen.
De ruimtelijke ordening wordt wederom onrecht aangedaan,onnodige verspilling voor deze zinloze Randweg. Het zou beter zijn om te investeren in ruimtelijke kwaliteit.
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij