Extra controle op fundering Randweg
De provincie laat een onafhankelijke deskundige uit voorzorg kijken naar de fundering van de Randweg Boekel, nadat is ontdekt dat de fundering over een stuk van 200 meter niet voldoet aan de provinciale kwaliteitseisen. Dat zegt een provinciewoordvoerder op vragen van het Brabants Dagblad.
Kees Backx Boekel
Onlangs werd ontdekt dat de fundering van het stuk tussen 't Goor en de Erpseweg, een stuk van 200 meter, te stijf is. Dat zou in de toekomst kunnen leiden tot scheuren in het asfalt. Dat asfalt is op dat deel nog niet aangebracht. Aannemer Dura Vermeer gaat nu de fundering op het stuk van 200 meter verwijderen en vervangen. De fundering van de Randweg bestaat voor 20 procent uit zand en voor 80 procent uit zogeheten bodemassen. Dat is verbrandingsas afkomstig uit vuilverbrandingsovens. Dat geheel wordt gemengd met cement. Volgens de provinciewoordvoerder wijkt de samenstelling op het gewraakte stuk weg niet af van de fundering op de rest van het traject, gelegen tussen de Volkelseweg en 't Goor. Daar is inmiddels een tussenlaag asfalt aangebracht. In april komt daar nog een afdeklaag overheen.
Geen gekke dingen
In het door de provincie met aannemer Dura Vermeer afgesloten contract is vastgelegd dat de aannemer moet aantonen dat het uitgevoerde werk aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Daarom voert de aannemer op gezette tijden kwaliteitsonderzoeken uit. Daaruit is volgens de provincie gebleken dat op een stuk, de gemeten stijfheid van de cementgebonden fundering te hoog is. Op het eerder aangelegde deel, van de Volkelseweg tot 't Goor is dat niet zo. Voor alle zekerheid gaat Dura Vermeer daar de fundering opnieuw controleren, waarna de provincie een onafhankelijke 'verhardingsdeskundige' om een second opinion vraagt. "De verwachting is dat hier geen gekke dingen uitkomen, maar liever nu voorzichtig dan spijt achteraf", zegt de provinciewoordvoerder.
Stijfheid
De hoger gemeten stijfheid van de fundering ten opzichte van de rest heeft volgens hem mogelijk te maken met een minder homogene samenstelling van de bodemassen, de manier van verdichting van de fundering en de weersomstandigheden tijdens het aanbrengen. De provincie ontkent met klem dat de problemen te maken zouden hebben met een te hoog PFAS-gehalte in de verbrandingsresten. Volgens de voorlichter wordt het materiaal aangeleverd onder certificaat en voldoet het aan het Bouwstoffenbesluit. "Het gebruikte mengsel voor de fundering van de Randweg is gangbaar in de wegenbouw", zegt hij.
Bron: www.BD.nl