Boekel staat voor 'duivels dilemma'in verkeersdiscussie
Er zal nog veel water door de Rijn vloeien, eer Boekel een oplossing heeft voor het verkeer van oost naar west om de dorpskern heen. Tijdens de commissievergadering gisteravond bleken zowel de raadsfracties als aanwonenden van de diverse routevarianten veel vragen en kritiek te hebben.
Kees Backx Boekel
De bewoners van de Gewandhuis, Bovenstehuis en Peelsehuis voorzien een forse toename van het verkeer in de smalle wegen waaraan zij wonen. Van zo'n 500 naar 3700 per etmaal. Ze zijn bang voor sluipverkeer en trillingen door vrachtverkeer dat op 1,5 meter van hun huizen voorbij komt. En dat alles om het centrum verkeersluw te maken. "Een verkeersluw centrum neigt naar grootheidswaanzin. Dat is helemaal niet nodig", vond Twan Driessen die insprak namens de bewoners van Bovenstehuis.
Hij wees erop dat de straat waaraan hij woont, in feite een landweggetje was, waar steeds een laag asfalt overheen is gelegd. "De ondergrond deugt niet. Dat is te zien aan de vele scheuren en reparaties. Er zou eigenlijk een compleet nieuwe weg met een goede fundering moeten worden gemaakt", hield hij de raadsleden voor.
Marita van Berlo sprak namens de bewoners van de Wilhelminastraat. Haar straat, van de Boekelse molen tot de Erpseweg, zal naar verwachting meer verkeer krijgen als het verkeer bij het Agathaplein niet meer verder kan. Dat zal volgens haar leiden tot scheuren in de huizen. "Waarom moet trouwens de rotonde bij de kerk weg? De middenstand is straks juist gebaat bij verkeer."
Op vragen van raadsleden zei wethouder Marius Tielemans dat het verkeer in de Wilhelminastraat en Helfferichstraat door de komst van de Randweg zal afnemen, maar door het verdwijnen van de rotonde bij de kerk en het afwaarderen van het Agathaplein weer zal toenemen. Per definitie blijft het aantal verkeersbewegingen volgens hem gelijk.
De commissie liet zich niet zomaar overtuigen en kondigde voorde raadsvergadering van over twee weken een amendement of wijzigingsvoorstel aan. Wethouder TieIemans waarschuwde dat dat extra tijd kost. "Dan komt het definitieve plan zeker niet meer in juni in de raad." Daarmee ontlokte hij VVDfractievoorzitter Nicole Dijcks de opmerking: "Tijd mag niet leidend zijn bij het maken van een goede keuze."GVB vindt dat er veel meer onderzoek nodig is en Veilig Verkeer Nederland daarbij moet worden betrokken. DOP vindt dat de voorgelegde varianten geen reden zijn voor feest.
Bron: www.BD.nl