Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Veel vragen over randweg BoekelVeel vragen over randweg Boekel

door Lieke Mulder. donderdag 18 juni 2009 | 22:47 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 18 juni 2009 | 22:49

BOEKEL - "Nou, da's duidelijk, mijn huis wordt twee ton minder waard en het is maar de vraag wat ik daarvan terugzie." Tijdens de inloopavond over de randweg die ten westen van Boekel moet komen, donderdagavond, bleek dat veel, heel veel mensen zich grote zorgen maken over de toekomst.
Hoe dicht komt de weg straks langs mijn huis? Hoe moet ik straks bij de koeien komen, als mijn eigen perceel wordt doorsneden door de randweg? Hoeveel lawaai zullen die vrachtwagens geven, die vlak langs mijn huis denderen? En hoeveel schadevergoeding kunnen we krijgen?

Zo'n tweehonderd mensen waren op de avond in Nia Domo afgekomen. Mensen, wier perceel straks doorsneden wordt, mensen die zelfs hun huis van de kaart geveegd zien en mensen die straks opeens pal langs een drukke weg wonen. 39 percelen worden doorsneden bij het nu gekozen voorkeurstracé, op twee van die percelen zal ook de woning moeten verdwijnen. De eigenaren van die 39 percelen hebben een brief thuisgekregen met daarop grofweg het voorkeurstracé en een persoonlijke uitnodiging voor de inloopavond. Maar er worden meer mensen 'getroffen', dan die 39. Mensen die straks opeens vlakbij een drukke weg wonen, bijvoorbeeld. Langs de wand en op tafels lagen grote detailtekeningen. Tekeningen waarop mensen voor het eerst konden zien hoe die weg nou precies komt te liggen. En, zoals ook Ria Koolen opmerkt: "Er zijn best grote verschillen als je deze plattegrond vergelijkt met de tekening die we thuis gekregen hebben." Koolen woont aan het begin van de Volkelseweg. Zoals het er eerst naar uitzag, zou er pal naast haar huis, of zelfs eroverheen een rotonde komen. Op de grote detailtekening die ze nu ziet, blijkt die rotonde toch een stukje verderop te komen. Maar de weg komt wel vlak langs haar huis, en komt over hun grond. Koolen is er eerlijk gezegd niet zo blij mee, dat die rotonde is verschoven: "Als het zo moet zoals hier", en ze wijst naar de detailtekening, "dan heb ik liever dat ze me wegkopen dan dit."

Ambtenaren van de gemeente Boekel, medewerkers van de provincie en van Megaborn probeerden zo goed en zo kwaad als ze konden antwoorden te geven op de vele vragen. Ze konden echter moeilijk op individuele gevallen ingaan, en bleven vaak noodgedwongen enigszins vaag. Mensen die meer willen weten over hun specifieke situatie, kunnen een gesprek aanvragen bij de gemeente.

De procedure en (strakke) planning is nu in het kort als volgt: op 16 juli neemt de gemeenteraad een besluit over de mer. In week 30-32 kunnen 'geraakten' een gesprek aanvragen bij de gemeente, voor nadere procesuitleg. Februari 2010 besluit de raad definitief over mer en tracé. Maart/juni 2010 volgt dan voor iedereen de berekening van de schadeloosstelling. Zomer 2010 besluiten Gedeputeerde Staten over de uiteindelijke schadeloosstelling. "Maar", zo stelde Mark van de Leest van de gemeente Boekel, "dat is echt een heel erg positieve planning. Wij gaan ervan uit dat de weg op zijn vroegst in 2015 wordt aangelegd."

0 Reacties
Posted on 18 Jun 2009 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij