Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Aanleg Noord-Om stuk dichterbij door geld provincie

gemerts_nieuwsblad.jpg

Aanleg Noord-Om stuk dichterbij door geld provincie

 Geplaatst op: 14/09/2012

DEN BOSCH/GEMERT-BAKEL Ė De aanleg van de Noord-Om is dinsdag een stuk dichterbij gekomen. Die dag besloot het college van Gedeputeerde Staten 8,6 miljoen uit te trekken voor de aanleg van de Noord-Om. Provinciale Staten nemen op 16 november de definitieve beslissing.

Door Wim Poels

 De Noord-Om is al veertien jaar een wens van de Gemertse politiek. “Nu gaat het er eindelijk van komen”, aldus een opgeluchte wethouder Ruimte RoŽl Hoppezak. Wanneer de eerste auto’s over de nieuwe weg gaan rijden durft hij niet te zeggen. “In ieder geval niet voor 2014. Maar we gaan er alles aan doen de zaak zo snel mogelijk te realiseren.”

Snel in procedure

 Vorig jaar rond deze tijd trok de provincie ook geld uit voor wegenprojecten. Destijds zat de Noord-Om er niet bij. Volgens Hoppezak is sinds die tijd al veel voorwerk verricht aan bijvoorbeeld het bestemmingsplan. “Dat kan snel in procedure genomen worden als het licht in november definitief op groen staat”, zegt de wethouder. Bovendien heeft de gemeente gesprekken gevoerd over noodzakelijke grondaankopen. Tot definitieve transacties is het nog niet gekomen. Er is afgesproken dat de gemeente de onderhandelingen voert, maar de kosten van de aankopen voor rekening van de provincie zijn.

Opzij gezet

 Dat betekent overigens niet dat de gemeente straks helemaal geen kosten heeft. Als er rotondes inkomen waarbij de provinciale weg aansluit op gemeentelijke wegen, worden de kosten daarvan verdeeld over die twee partijen. Volgens Hoppezak heeft de gemeente hier in het verleden al geld voor opzij gezet, zodat dit geen probleem vormt.

Doonheide

 De wethouder is om meerdere redenen gelukkig met de beslissing. “Als de rondweg er ligt, kunnen we eindelijk aan de gang met de herinrichting van de weg Doonheide. De situatie daar wordt steeds erger”, meent de wethouder.

Natuurontwikkeling

 Een ander positief punt is de natuurcompensatie. Als er natuur verloren gaat door de aanleg van een weg, moet dat op een andere plek worden goedgemaakt. De gemeente wil dat doen door natuurontwikkeling rond de Peelse Loop. “Dat wordt een heel mooi project, met onder meer een wandelpad naar de Stippelberg. De loop is bij Unidek voor een deel overkluisd. Zonder geld van de natuurcompensatie is het niet mogelijk het weghalen van die hal te betalen. Dat kan straks wel.” Het gevolg is in de ogen van de wethouder dat Gemert een prachtige entree van Wolfsveld krijgt. “Zo’n zichtlocatie maakt het voor bedrijven weer aantrekkelijk zich er te vestigen”, stelt Hoppezak. Sowieso ziet hij in de weg een impuls voor de Gemertse economie. De ontsluiting wordt immers beter. De voorgenomen herinrichting van het centrum komt volgens hem ook beter tot zijn recht als er een Noord-Om is.

Boekel

 De provincie heeft geld gevonden voor nog meer projecten. Zo is er ook geld voor de aanleg van de randweg in Boekel. Die gemeente en Gemert-Bakel hebben de laatste tijd veel met elkaar opgetrokken, omdat ze vinden dat beide projecten niet los van elkaar te zien zijn. “Een Noord-Om heeft minder zin als het verkeer stokt in Boekel”, meent Hoppezak. Een oplossing voor de problemen in de bebouwde kom van Erp is wel op de langere baan geschoven.

 Aan de slag

 Het wegenaanlegprogramma loopt tot en met 2017. Het is nog niet duidelijk wanneer het geld voor de Noord-Om vrijkomt. “Maar stel dat dit 2016 is, dan zullen we er alles aan doen om de zaak met bijvoorbeeld private partijen voor te financieren, zodat we snel aan de slag kunnen”, zegt Hoppezak.

 De projectenlijst wordt op 5 oktober behandeld door de commissie Mobiliteit en FinanciŽn van Provinciale Staten.

 

0 Reacties
Posted on 14 Sep 2012 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij