Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Vrees voor sluipen van oost-westverkeer

brabantsdagblad.jpg

Vrees voor sluipen van oost-westverkeer

Niet meer dwars door hartje Boekel

Met de realisatie van een rand doen. weg westelijk langs Boekel en het verkeersluw maken van het centrum, doemt voor de Boeke- laren een nieuw probleem op waar moet het verkeer vanuit het oosten (Venhorst) naar het westen (richting Erp) heen?

Kees Backx  Boekel

Dwars door het centrum zoals nu het geval is, kan het verkeer straks niet meer. Er is vrees voor sluipverkeer door woonstraten. De raadscommissie buigt zich er dinsdag over.

Al eerder is aangekondigd dat bij de realisatie van bouwplan Zuidwand aan het Sint Agathaplein, de rotonde bij de kerk verdwijnt. Dat heeft te maken met het weren van doorgaand verkeer. Maar waar dat verkeer, met name oost-west en omgekeerd, dan heen moet is nog de vraag. Veel Boekelaren zijn bang voor het ontstaan van allerlei sluiproutes door woonstraten.

Daarom heeft de gemeente Bureau Kragten onderzoek laten. doen. Dat heeft zich gebaseerd op verkeersmodellen van de provincie. Dat bureau heeft een vijftal varianten bedacht om het verkeer vanuit oostelijke richting noordelijk of zuidelijk langs Boekel te leiden. Een nieuwe oostelijke rond- weg zal er niet komen. En in het geval gekozen wordt voor een zuidelijke variant, zal er een nieuwe weg moeten komen die de Staten weg bij Venhorst verbindt met de Gemertseweg. Maar die variant heeft zeker niet de voorkeur. Alleen al vanwege de kosten, want daarvoor zou veel grond moeten worden aangekocht.

Volgens het bureau zal het meeste verkeer toch kiezen voor een noordelijke route, omdat daar

straks uitbreidingswijk De Burgt met 600 woningen verrijst. Dat levert per dag zo'n drie- tot vierduizend verkeersbewegingen op.

Het is niet de bedoeling dat daar nieuwe wegen voor worden aangelegd. Het verkeer zal over de bestaande wegen moeten, maar of die daarop zijn berekend is nog maar zeer de vraag. Bureau Kragten heeft bijvoorbeeld berekend dat op twee wegen in het buitengebied de verkeersintensiteit zal toenemen van duizend naar bijna 3-500 voertuigen per etmaal, Daar zit ook nog landbouwverkeer bij.

Gemeenteraadslid Bart van den Hoogen (GVB) zei dinsdagavond tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad dat het wellicht slimmer is om het verkeer meer te spreiden. CDA-woordvoerder Marius Cornelissen is het wat dat betreft met hem eens: "Het is net als met water: misschien zijn vier sloten net zo goed als een kanaal."

Jeanne van Eert (GVB) vraagt zich af hoe Boekel straks zijn rol als boodschappendorp kan waarmaken als verkeer uit het centrum wordt geweerd.

Bron: www.BD.nl0 Reacties
Posted on 17 Mar 2021 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij