Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Centrum Boekel staat flinke verandering te wachten
brabantsdagblad.jpg

Centrum Boekel staat flinke verandering te wachten

BOEKEL - Het centrum van Boekel gaat de eerstkomende jaren flink veranderen. Als de gemeenteraad tenminste instemt met de centrumvisie die het college heeft laten opstellen.

Kees Backx 24-04-20, 06:00

Naast de nieuwe zuidwand van het Agathaplein gaat het verdwijnen van de rotonde bij de kerk en het veranderen van het Sint Agathaplein voor het publiek de grootste verandering te weeg brengen. Een deel van die veranderingen is nu mogelijk vanwege de aanleg van de nieuwe randweg westelijk van Boekel. Daardoor gaat met name in de Kerkstraat, de doorgaande weg van Volkel naar Gemert, het verkeer fors afnemen. We willen ook de oost-westverbinding, van Venhorst richting Erp aanpakken. Dat wordt straks de mogelijkheid om het centrum nog meer verkeersluw te maken", zegt wethouder Marius Tielemans. In de toekomst wordt de kerk, die dan een andere functie heeft, meer bij het tegenovergelegen plein getrokken door nieuwe bestrating. ,,Hij komt eigenlijk met zijn voeten op het plein te staan", zegt de wethouder. ,,De auto zal daar te gast zijn."

Slinger over het plein
In de jaren tachtig werd bij de kerk een rotonde aangelegd, omdat daar het verkeer uit alle windstreken samenkwam. Die rotonde kan straks weg in de ogen van het college. Verkeer dat vanuit de richting Venhorst bij de kerk aankomt, moet in de toekomst een stukje in noordelijke richting en vervolgens, nog voor het oude raadhuis, linksaf het plein op. Daarna gaat het in een "slinger"over het plein verder.

Kort parkeren
Dat plein wordt tevens voorzien van twee parkeerplaatsen voor kort parkeren, een aan de oostkant naast het oude raadhuis, de ander aan de westkant, bij de huidige Supercoƶp. In feite ligt die laatste er al. In de gemeentebegroting is al 1,2 miljoen opgenomen voor de reconstructie van het plein, maar de gemeente moet eerst wachten tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan over de bezwaren die door Boekelaren en twee supermarkten zijn ingediend tegen de plannen voor de zuidwand. Moet de zuidwand van het plein een winkelwand worden, de noordkant is volgens het college, mede vanwege de ligging in de zon, een ideale plek voor terrassen en horeca. Het oude plan om in het oude raadhuis een restaurant te vestigen, hebben B en W laten varen. In het gebouwtje uit 1930 huist nu het bestuurlijke hart van de gemeente, met name burgemeester en wethouders. ,,Het vervult een representatieve functie en we vinden dat het die moet blijven behouden", licht de wethouder toe. Verder wil de gemeente het park achter gemeenschapsgebouw Nia Domo opknappen. Het plan om daar een appartementengebouw te realiseren, heeft men laten varen. Die moeten er wel twee komen op de plaats van de leegstaande basisschool De Regenboog.

Regenbooglocatie
In totaal zijn er in en rond het centrum op dit moment 346 parkeerplaatsen. dat aantal groeit in de toekomst tot 536 heeft het college laten berekenen. Negentig daarvan komen op de voormalige Regenbooglocatie, 62 achter de Zuidwand en 50 op het Agathaplein.

Klankbordgroep
Bij het tot stand komen van de centrumvisie hebben B en W gebruik gemaakt van de ideeen van een 25 man sterke klankbordgroep met daarin vertegenwoordigers van tal van groeperingen. Ook de basisschoolkinderen hebben hun steentje mogen bijdragen. ,,Zowel met Aldi als de Coƶp is apart gesproken", aldus wethouder Tielemans.

Bron: www.BD.nl


0 Reacties
Posted on 24 Apr 2020 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij