Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Gerenoveerde N605 nu ook officieel open

gemerts_nieuwsblad.jpg

Gerenoveerde N605 nu ook officieel open

 

BOEKEL:  Het verkeer raast al een paar maanden over de opgeknapte N605 tussen Gemert en Volkel, maar pas gisteren werd ze officieel geopend. Wethouder Ted van de Loo reed, zonder helm, een rondje op een oude motor over het geluidarme asfalt. Gedeputeerde Yves de Boer keek namens de provincie toe, maar durfde niet achterop te gaan zitten.

 

Door Wim Poels

 

De weg ging een half jaar eerder open dan de voorziene datum in april van dit jaar. Het liet volgens Van de Loo nog maar eens zien dat de provincie er verstandig aan had gedaan de verantwoordelijkheid voor de renovatie bij wijze van proef bij de gemeente neer te leggen. Dat is opmerkelijk omdat de N605 een provinciale weg is.

Het werk aan de weg begon in mei 2009. Sindsdien werden er kabels aangelegd, werd de verbinding ten koste van een aantal bomen verbreed, kwam er geluidsarm asfalt en zijn woningen aan de weg geïsoleerd. In de kom kwamen geluidsreducerende klinkers.

 

Lang praten

Het praten over de aanpassingen duurde langer dan het werk. De eerste discussies begonnen al tien jaar geleden. De provincie vond de weg destijds niet zo belangrijk, maar kwam na een aantal onderzoeken tot de conclusie dat de weg de status van gebiedsontsluitende verbinding verdiende. Dat zijn wegen die woonkernen met de grote rijkswegen verbinden en waar je 80 kilometer per uur mag rijden. Pas met die wetenschap kon er een plan voor de opknapbeurt gemaakt worden.

 

BSA

Voor de opening koos Van de Loo voor een oude BSA. Dat was geen toeval. Ten eerste is de weg, althans buiten de bebouwde kom, voor een deel verhard met experimenteel hergebruikt asfalt. Dit heet Bitumen Substitutie Asfalt, afgekort BSA. Daarnaast heeft Boekel iets met sport: Na wielrenster Leontien van Moorsel staan er nu allerlei jonge toppers in gemotoriseerde sporten op het punt van doorbreken, zoals karter Jordi van Moorsel en Hannes van Asseldonk, die Formule 3 gaat rijden. Van de Loo greep daarnaast de gelegenheid aan om gedeputeerde De Boer nog eens te wijzen op de noodzaak van een regionaal crossterrein.

 

Randweg

Volgens de gemeente is de vernieuwing van de N605 pas helemaal compleet als ook de randweg westelijk van Boekel klaar is. Gedeputeerde De Boer liet weten dat ook bij de provincie de middelen schaars zijn. Boekel is niet de enige gemeente die om een randweg zit te springen, er zijn acht vergelijkbare projecten in Brabant. Binnenkort zijn er gesprekken die moeten leiden tot een provinciaal prioriteitenlijstje. Dan wordt ook duidelijk wanneer de provincie geld voor de randweg opzij wil zetten.

 

0 Reacties
Posted on 22 Feb 2011 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij