Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Verkeersonderzoek toont noodzaak Randweg nogmaals aan
Gemeente_Boekel.jpg

In het najaar van 2012 heeft de provincie de aanleg van de randweg Boekel (onderdeel van de N605 Uden-Gemert) in haar begroting voor 2016 en 2017 opgenomen. Tegelijkertijd is vastgelegd dat, voordat daadwerkelijk groen licht wordt gegeven, er een laatste onderzoek moest worden gedaan naar de hoeveelheid verkeer en het aandeel doorgaand verkeer.  Dat omdat door de lokale werkgroep randweg werd aangegeven dat het doorgaand verkeer en vrachtverkeer de laatste jaren sterk teruggelopen zou zijn.

Afgelopen voorjaar heeft onder begeleiding van een lokale klankbordgroep dat onderzoek plaatsgevonden. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk bureau Goudappel Coffeng. Tijdens dit onderzoek zijn op 11 punten de verkeersintensiteiten geteld en zijn op zes punten kentekens geregistreerd. Zodoende kunnen we nu uitspraken doen over de actuele hoeveelheid verkeer en over het aandeel doorgaand verkeer.

Goudappel Coffeng komt tot de volgende conclusie:
  • Over het algemeen wijken de huidige cijfers niet veel af van de in 2008 gebruikte modelcijfers;
  • Het aandeel doorgaand verkeer op de N605 ligt hoger of in lijn met de voorspelling uit 2008;
  • De in 2008 voorspelde intensiteiten voor 2013 worden niet overal gehaald;
  • De uitgestelde groei wordt op langere termijn wel verwacht, nu is niet te zeggen wanneer;
  • De in 2008 voorspelde verkeersdruk voor 2020 zal naar huidige inzichten waarschijnlijk 5 tot 10% lager uitvallen;
  • Deze lagere groei zal in 2020 niet waarneembaar zijn als betere geluid of luchtkwaliteit.
In onderstaande grafiek is de analyse van de intensiteiten op de N605 in 2008 in vergelijking tot de huidige meting weergegeven. We zien dat op 5 van de 7 telpunten sprake is van een toename van het verkeersaanbod.


verkeersintensiteitenN605.jpg

In onderstaande grafiek is de hoeveelheid vrachtverkeer uit 2008 vergeleken met 2013. Hier is op 4 van de 7 telpunten een toename te zien. Met name op de Molenstraat, de Kerkstraat-noord en de Runstraat is de toename fors. Op de Gemertseweg zien we een afname.

hoeveelvrachtN605.jpeg


Daarnaast is voor de randweg van belang hoeveel doorgaand verkeer er op de N605 zit. Dan blijkt dat het totale doorgaande verkeer in het centrum van Boekel ongeveer 33% bedraagt. Kijken we alleen naar het doorgaande verkeer op de N605 dan zien we dat op de Molenstraat bij de komentree 48% doorgaand verkeer zit en op de Runstraat meer dan 50%. In onderstaande figuur is aangegeven waar het verkeer dat op de Molenstraat binnenkomt  naar toe rijdt.

kentekenonderzoek.jpeg


Op basis van deze rapportage zal het gemeentebestuur en het provinciebestuur moeten gaan besluiten.  Het college van de gemeente Boekel heeft op 11 juni de volgende overweging gemaakt:

  • De huidig gemeten cijfers wijken niet veel af van de modelcijfers 2008;
  • De huidige meetresultaten zijn over de volle breedte vergelijkbaar of lager dan het interpolatiejaar 2013 uit de MER, wat te verklaren is door uitgestelde infra werken rondom Boekel en de recessie sinds 2008;
  • De uitgestelde groei wordt door de onderzoekers wel verwacht, nu is niet te zeggen wanneer;
  • De hoeveelheid doorgaand verkeer en de hoeveelheid vrachtverkeer op de N605 zijn (ondanks economische stagnatie en uitgestelde infra werken in de omgeving) gegroeid;
  • De verwachtte groei uit de MER 2008 voor het jaar 2020 zal naar verwachting 5 tot 10% lager uitpakken. Dit heeft echter nauwelijks effect op een verbeterde leefbaarheid in het centrum;
  • De hoeveelheid verkeer in het centrumgebied (Kerkstraat noord en zuid) zit op respectievelijk 8.900 en 7.400 mvt/etmaal en overschrijdt daarmee de in de MER gestelde norm van 6000 ruim.
Op basis daarvan gaat de gemeente Boekel de provincie vragen om het gereserveerde budget vrij te geven voor de start van de realisatie van de randweg. Dit najaar zal de provincie zich uitspreken over dit verzoek.

Bron: www.Boekel.nl
0 Reacties
Posted on 11 Jun 2013 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij