Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Bos: enkele donkere wolken boven Boekel
brabantsdagblad.jpg

Bos: enkele donkere wolken boven Boekel

 De inwoners van Boekel staat het komende jaar geen lastenverzwaring te wachten. Toch hangt de gemeente een aantal donkere wolken boven het hoofd. Dat blijkt uit de begroting voor 2021 die gisteren aan de raadsleden is aangeboden.

Kees Backx

Boekel

Burgemeester Pierre Bos ziet voor het komende jaar enkele donkere wolken opdoemen. Op de eerste plaats omdat de gevolgen van corona en de daardoor verwachte crisis, nog niet in de begroting voor komend jaar zijn opgenomen. Bos geeft wel aan dat een deel van die kosten regionaal worden verdeeld. Hij noemt als voorbeelden dekosten voor GGD en IBN.

Op de tweede plaats is onduidelijk wat Boekel de komende jaren krijgt uit het gemeentefonds, ofwel de algemene bijdrage vanuit het Rijk. Het ziet er volgens hem naar uit dat vooral de kleinere gemeenten, zoals Boekel, de nadelige gevolgen gaan voelen van een geplande herverdeling van de rijksgelden. Dat zou Boekel een halftot een miljoen euro kunnen schelen. ā€˛We hebben daarom een dringend beroep gedaan op de ministeries en de Vereniging Nederlandse Gemeenten als onze belangenvertegenwoordiger om die herverdeling nog eens goed te bekijken", zegt hij.

De begroting bevat nog meer posten waarvan de kosten nog niet zijn in te schatten

Boekel heeft voor alle zekerheid in de begroting het totaal van de risico's ten opzichte van 2020 met 650.000 euro verhoogd.

De gemeente wil het komend jaar bijna 32 miljoen gaan uitgeven. Daar staat een even groot bedrag aan inkomsten tegenover. Met andere woorden, er is een sluitende begroting. Veel nieuws bevatten de jaarprogramma's van de diverse portefeuillehouders niet.

B en W doen wel een opmerkelijke uitspraak over de aansluiting van de N-605, de weg van Gemert naar Volkel, op de N264. Samen met de provincie wordt gekeken naar een goede aansluiting van die twee wegen op elkaar. Boekel stelt dat daarbij een goede verkeerskundige ontsluiting belangrijker is dan de leefbaarheid van Volkel.

Aansluiten

Boekel wil komend jaar met de provincie en de gemeente Gemert -Bakel een onderzoek starten naar het stuk van de N605 zuidelijk van Boekel, tussen de nog aan te leggen rotonde waar de randweg straks op die N605 gaat aansluiten en de zogeheten Noord-om, bij Gemert.

Naast genoemde effecten van de coronacrisis bevat de begroting nog meer posten waarvan de kosten nog niet zijn in te schatten: de herinrichting van de Kerkstraat, een oost-west verbinding, invulling van de centrumvisie en de vitalisering van het buitengebied en de buurtschappen. De raad bespreekt de begroting op 11 november.

Bron: www.BD.nl


0 Reacties
Posted on 10 Sep 2020 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij