Home Nieuws Fotogalerij Omwonenden Agenda Contact Links
Aanleg randweg Boekel: kansloos of toch kansrijk?

brabantsdagblad.jpg

 

Aanleg randweg Boekel: kansloos of toch kansrijk?

Provinciale Staten zien een randweg in Boekel niet zitten. Betekent dit de nekslag voor het project? Meningen zijn verdeeld.

door Tom Vos

BOEKEL - Ondanks stevige twijfels bij alle fracties in Provinciale Staten verwacht wethouder Ted van de Loo dat de Staten tóch instemmen met de aanleg van een randweg om Boekel. „Ik blijf vertrouwen houden. Het draagvlak in Boekel voor de aanleg is denk ik ruim voldoende, ook in de gemeenteraad. Het aantal tegenstanders lijkt weliswaar groot maar de voorstanders hoor je gewoon minder. Het zijn toch vooral mensen die in hun persoonlijk belang worden geraakt. Terwijl wij heel fatsoenlijk met die belangen omgaan." 

Van de Loo schetst waarom volgens hem aanleg van een randweg urgent blijft. ,;De prognoses zijn weliswaar ietwat naar beneden bijgesteld maar er zullen elk etmaal duizenden voertuigen dwars door de bebouwde kom van Boekel blijven rijden. Dat kan gewoon niet." Hij gaat ervan uit dat gedeputeerde Ruud van Heugten, die wel aan zijn zijde staat, de twijfels kan wegnemen.
De gedeputeerde bezint zich op dit moment wat hij moet doen om Provinciale Staten, inclusief zijn eigen partij CDA, alsnog voor zich te winnen.
Toon Wassenberg, lid van de werkgroep die faliekant tegen de randweg is, meent dat de aanleg echter kansloos is geworden. „Wij zijn blij dat alle fracties in de provincie goed geluisterd hebben naar de argumenten om de weg niet aan te leggen. De verkeersdrukte is niet van dien aard dat die weg nodig is. Groeicijfers van het verkeer blijven uit, er is eerder sprake van een daling." Dat laat volgens de Boekelaar onverlet dat de huidige doorgaande weg in de bebouwde kom van Boekel, de N605, wel moet worden aangepakt. „
Er zijn enkele problemen die opgelost moeten worden om het verkeer veiliger te maken. Daar wil de provincie gelukkig ook gewoon geld voor blijven geven, heel gunstig voor de gemeente Boekel. Het is hoe dan ook veel goedkoper dan de 17 miljoen die de randweg zou kosten."
Hoe verklaart Wassenberg het optimisme van wethouder Van de Loo die meent dat de aanleg van de randweg niet verkeken is? „Ik denk dat sommige mensen nog even moeten wennen aan wat er door de Statenfracties is gezegd."
En hoe kijkt hij dan aan tegen de strijdbare indruk die Van Heugten maakt die zich voor de weg sterk maakt? „De gedeputeerde wil gezichtsverlies voorkomen, maar het is volstrekt duidelijk dat dit project onvoldoende te motiveren is. Conclusie: ze moeten wat anders gaan bedenken. Een andere weg op."

 JAREN PRATEN OVER RANDWEG BOEKEL

  •  Er wordt al jaren gesproken over een randweg bij Boekel om de kern te ontlasten. Het Bureau voor Verkeerskundige Advisering stelde in 2002 dat de kern van Boekel in 2015 helemaal dicht zou slibben. In 2006 besloot het college van B. en W. de haalbaarheid van zo’n randweg te onderzoeken.

  • In 2007 kwam adviesbureau Goudappel met een rapport waarin geconcludeerd werd dat een randweg een goede oplossing zou zijn voor de problemen in de kern. Hoe die randweg zou moeten lopen, werd er nog niet bij gezegd.

  •  In 2009 werd het tracé definitief vastgesteld. 39 percelen worden doorsneden. Twee woningen zouden moeten verdwijnen.

 

  • Later werd het tracé verfijnd en werd besloten dat ter hoogte van de Vlonder ook een rotonde zou moeten komen, om het bedrijventerrein te ontsluiten.

  • Tegenstanders hamerden de laatste jaren op nieuwe verkeerstellingen. Die zouden volgens hen uitwijzen dat de noodzaak van een randweg er helemaal niet is.

Bron: Brabants dagblad 07-10-2013

 

0 Reacties
Posted on 07 Oct 2013 by siteadmin << Volgende - Vorige >>
Naam:
E-mail: (optioneel)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Spam protectie
Voer aub deze code in
Security Image 

| Vergeet mij